Doctoraat in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde-elektrotechniek

Natuurlijke convectie in klassieke koellichamen en open-cellig metaalschuim


Doctorandus Publieke verdediging
Naam: Sven De Schampheleire   Datum: Vrijdag 06/10/2017 om 17:00 
Adres: ()
, null null
  Lokatie: auditorium -3.1 Jean-Norbert Cloquet, Technicum, blok 2, Sint-Pietersnieuwstraat 41, 9000 Gent
Contact FEA: info.ea@ugent.be   Taal: Nederlands

Curriculum
Bachelor in de ingenieurswetenschappen, UGent, 2009
Master in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde-elektrotechniek. Afstudeerrichting: mechanische energietechniek. Ugent, 2011.

Promotor
Michel De Paepe

Examencommissie
em. prof. Hendrik Van Landeghem
Michel De Paepe (EA08)
Tom De Mulder
Jan Vierendeels, Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, EA03 - Vakgroep Mechanica van Stroming, Warmte en Verbranding, Sint-Pietersnieuwstraat 41, 9000 Gent
E: michiel.ronsse@ugent.be
Tunde Bello-Ochende
Peter De Jaeger
Henk Huisseune
Gilbert De Mey

Onderzoeksthema

De alom bekende wet van Moore poneert dat een microprocessor verdubbelt in snelheid elke 18 maand. Aangezien alle energie die door zo een microprocessor gaat omgezet wordt in warmte moeten er ook technologieën ontwikkeld worden om efficiënter te koelen. In een laptop gebeurt dit meestal met een koellichaam waarop een ventilator gemonteerd staat. De ventilator gebruikt echter energie, waardoor sommige producenten van laptops (bv. Apple) tegenwoordig meer en meer kijken naar koelingsoplossingen zonder de hulp van een ventilator. Deze koellichamen opereren dan via natuurlijke warmteoverdracht, net zoals een radiator zijn warmte afgeeft aan de omgeving. Het onderwerp van deze doctoraatsstudie is het efficiënter ontwerpen van deze specifieke koellichamen via natuurlijke warmteoverdracht. Er wordt hierbij zowel gekeken naar eenvoudige koellichamen als meer complexere. Een voorbeeld van een complex koellichaam is open-cel metaalschuim. Dit materiaal lijkt op een spons, maar is gemaakt uit aluminium. Het onderzoek focust zich zowel op experimentele als numerieke analyses. Elk hebben ze voor- en nadelen en er is geen standaard techniek die gebruikt wordt in zowel academisch als industrieel onderzoek. De gewonnen inzichten kunnen in de toekomst leiden naar efficiëntere methoden om koellichamen te vergelijken en te selecteren.


Taal proefschrift
Engels

Documenten