Doctoraat in de ingenieurswetenschappen: chemische technologie

Pyrolysekinetiek van fossiele en hernieuwbare brandstoffen


Doctorandus Publieke verdediging
Naam: Marko Dokic   Datum: Woensdag 25/05/2016 om 16:00 
Adres: vakgroep Chemische Proceskunde en Technische Chemie (EA12)
Technologiepark Zwijnaarde 914, 9052 Zwijnaarde
  Lokatie: auditorium P Jozef Plateau, gelijkvloers, Jozef Plateaustraat 22, 9000 Gent
Contact FEA: info.ea@ugent.be   Taal: Engels

Curriculum
Master of Science in Chemical Engineering, Faculty of Technology and Metallurgy, Department of Chemical Engineering, University of Belgrade (Republic of Serbia)

Promotor
Kevin Van Geem
Guy Marin

Examencommissie
em. prof. Luc Taerwe
Kevin Van Geem (EA11)
Guy Marin (EA11)
Marie-Françoise Reyniers
Hans-Heinrich Carstensen
Bart Merci, Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, EA14 - Vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen, Sint-Pietersnieuwstraat 41, Technicum blok 4, 9000 Gent
E: bart.merci@ugent.be
Olivier Herbinet
Alessandro Parente

Onderzoeksthema

In dit proefschrift worden de pyrolyse kinetiek van fossiele en hernieuwbare brandstoffen onderzocht. Pyrolyse chemie speelt een essentiële rol bij verbranding, in het bijzonder de chemie die betrokken is bij de vorming voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) en roet. Nieuwe, fossiele en hernieuwbare brandstoffen werden in detail gekarakteriseerd met behulp van uitgebreide tweedimensionale gaschromatografie (GC × GC). Een offline methode die GC × GC combineert met diverse detectietechnieken zoals FID, SCD, NCD en TOF-MS is gebruikt voor een gedetailleerde analyse van schalieolie, en bio-olie, die verkregen is door snelle pyrolyse van biomassa. Daarnaast is een methode voor snelle en nauwkeurige online analyse van zwavelverbindingen, geproduceerd tijdens pyrolyse van fossiele voedingen. De methode maakt gebruik van GC × GC in combinatie met een zwavel chemiluminescentie detectie (SCD) techniek. De pyrolyse van een nieuwe hernieuwbare brandstof bestaande uit één enkele component werd onderzocht in een experimentele opstelling op laboratoriumschaal, d.w.z. 2,5-dimethylfuran. Dit potentieel alternatief voor benzine bleek grote hoeveelheden 1,3-cyclopentadieen (CPD) te genereren, een belangrijk tussenproduct voor de vorming van verschillende PAK. Om de PAK formatie startende van CPD verder te bestuderen werd de pyrolyse van CPD experimenteel bestudeerd en werd er een kinetisch model geconstrueerd.


Taal proefschrift
Engels

Documenten