Doctoraat in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde

Kleine vezels, grootse signalen: ecologisch verantwoord ontwerp van kleurvariërende nanovezelsensoren


Doctorandus Publieke verdediging
Naam: Ella Schoolaert   Datum: Dinsdag 06/04/2021 om 11:30 
Adres: ()
, null null
  Lokatie: volledig digitaal, met livestream (uitgezonderd de deliberatie van de examencommissie (cf. COVID19-maatregelen)
Contact FEA: info.ea@ugent.be   Taal: Nederlands

Curriculum
Bachelor in de ingenieurswetenschappen: Chemische technologie en materiaalkunde, UGent, 2013
Master in sustainable materials engineering: Polymers and fiber structures, UGent, 2015

Promotor
Karen De Clerck
Richard Hoogenboom

Examencommissie
prof. Filip De Turck
Karen De Clerck (EA11)
Richard Hoogenboom (WE07)
Dagmar D'hooge, Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, EA11 - Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde, Technologiepark Zwijnaarde 125, 9052 Zwijnaarde
E: dagmar.dhooge@ugent.be
Sandra Van Vlierberghe
Tim Dargaville
Anne Hébraud

Onderzoeksthema

Of het nu gaat om rookdetectie of het meten van alcohol in je adem, sensoren zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Ze zijn belangrijk want we vertrouwen erop dat ze ons informeren wanneer iets rondom ons verandert of ons waarschuwen wanneer er gevaar is. Net daarom worden aan sensoren steeds strengere eisen gesteld. Ze moeten licht en flexibel zijn, maar ook betrouwbaar, snel en bovenal makkelijk te interpreteren. Om aan al deze eisen te voldoen, werden in dit doctoraat kleurvariërende nanovezelsensoren onderzocht. Deze sensoren zijn gebaseerd op materialen die veranderen van kleur als gevolg van een externe stimulus, zoals een verandering in zuurtegraad of de aanwezigheid van een specifieke substantie. Deze materialen worden ontworpen door polymeren te functionaliseren met stimuli-sensitieve kleurstoffen en ze vervolgens, op een ecologisch verantwoorde manier, te verwerken tot lichte, flexibele en poreuze nanovezelmembranen. De nanovezelmembranen bestaan uit heel fijne draadjes, onzichtbaar voor het blote oog, wat resulteert in een maximaal contact met de omgeving en bijgevolg een zeer hoge sensitiviteit. Door de interacties tussen de kleurstof en de polymeren te onderzoeken en het proces te optimaliseren, kunnen deze kleine vezels leiden tot grootse signalen die cruciaal kunnen zijn voor onze gezondheid of veiligheid.


Taal proefschrift
Engels

Documenten