Doctoraat in de ingenieurswetenschappen: fotonica

Nanostempellithografie voor toepassingen op basis van fotonische polymeerroosters


Doctorandus Publieke verdediging
Naam: Marie-Aline Mattelin   Datum: Maandag 09/11/2020 om 16:00 
Adres: vakgroep Elektronica en Informatiesystemen (EA06)
Technologiepark Zwijnaarde 126, 9052 Zwijnaarde
  Lokatie: volledig digitaal, met livestream (uitgezonderd de deliberatie van de examencommissie (cf. COVID19-maatregelen)
Contact FEA: info.ea@ugent.be   Taal: Engels

Curriculum
2014-2016: Master of science in Photonics Engineering at Ghent University (magna cum laude)
2011-2014: Bachelor of science in Engineering Physics at Ghent University (cum laude)

Promotor
Geert Van Steenberge
Jeroen Missinne

Examencommissie
em. prof. Daniël De Zutter
Geert Van Steenberge (EA06)
Jeroen Missinne (EA06)
Herbert De Smet, Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, EA06 - Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen, Technologiepark Zwijnaarde 126, 9052 Zwijnaarde
E: herbert.desmet@ugent.be
Thomas Geernaert
Sander Kommeren
Thomas Vervust

Onderzoeksthema

Het onderzoek in dit proefschrift behandelt polymeergebaseerde roosterstructuren met als toepassing enerzijds optische reksensoren en anderzijds inkoppelroosters voor gebruik in een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. Een masterstempel waarop roosterstructuren werden gedefinieerd met elektronenbundellithografie (EBL) werd gebruikt om polymeergebaseerde roosterstructuren te realiseren op een snelle en kostenefficiënte manier aan de hand van nanostempellithografie. Reksensoren met roosters die werken volgens het diffractiefenomeen geleide mode resonantie (GMR) werden onderzocht aangezien deze contactloos en vanop een bepaalde afstand kunnen worden uitgelezen. De EpoCore GMR-roosters, die werden gedefinieerd op PET-folies, vertoonden een rekgevoeligheid van 1,02 ± 0,05 pm/με, gemeten aan een golflengte van 870 nm. Daarnaast werden eerste-orde-roosters met een driehoekig profiel gedefinieerd met grijswaarde EBL. Nanostempellithografie werd gebruikt om deze structuren te realiseren op een golfgeleider. De bekomen roosters zijn heel efficiënt: een inkoppelingsefficiëntie van 48,4% en een totale efficiëntie, wanneer het licht werd ingekoppeld door één rooster en uitgekoppeld door het andere rooster, van 17,4% werden opgemeten. Uiteindelijk werd er ook aangetoond dat een beeld, dat in- en uitgekoppeld werd in de golfleider, scherp en zonder vertekening van het beeld kon worden toegevoegd aan de werkelijkheid.


Taal proefschrift
Engels

Documenten