Doctoraat in de ingenieurswetenschappen: chemische technologie

Substituenteffecten in zuurstofbevattende monocyclische aromatische koolwaterstoffen: ab initio gebaseerde groepsadditiviteit


Doctorandus Publieke verdediging
Naam: Alper Ince   Datum: Maandag 03/07/2017 om 14:00 
Adres: vakgroep Chemische Proceskunde en Technische Chemie (EA12)
Technologiepark Zwijnaarde 914, 9052 Zwijnaarde
  Lokatie: auditorium 1, iGent, eerste verdieping, Technologiepark Zwijnaarde 126, 9052 Zwijnaarde
Contact FEA: info.ea@ugent.be   Taal: Engels

Curriculum
Bachelor of Science (B.S.) Degree, Chemical Engineering Department, Middle East Technical University (METU), Ankara/Turkey, 2009.

Master's (M.S.) Degree, Micro and Nanotechnology Department, Middle East Technical University (METU), Ankara/Turkey, 2012.

Promotor
Marie-Françoise Reyniers
Guy Marin

Examencommissie
em. prof. Daniël De Zutter
Marie-Françoise Reyniers (EA11)
Guy Marin (EA11)
Maarten Sabbe, Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, EA11 - Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde, Technologiepark Zwijnaarde 125, 9052 Zwijnaarde
E: maarten.sabbe@ugent.be
Hans-Heinrich Carstensen
Toon Verstraelen
Nikos Papayannakos
Pierre-Alexandre Glaude

Onderzoeksthema

De radicalaire chemie van meervoudige gesubstitueerde zuurstofbevattende monocyclische aromatische koolwaterstoffen in gasfase (MAKs) is voor meerdere industriële toepassingen van belang, zoals onder andere de thermochemische omzetting van lignocellulose-biomassa naar brandstoffen of het stoomkraken van koolwaterstoffen in de petrochemische industrie. Optimalisatie is doorslaggevend voor het garanderen van de economische haalbaarheid van deze processen, waarbij het gebruik van kinetische modellen wijdverbreide is. Niettemin ontbreken hiervoor de nodige betrouwbare thermochemische en kinetische data, zeker voor MAKs. Door het grote aantal betrokken moleculen is het niet haalbaar om deze data direct via experimentele of computationele manieren te verkrijgen. Dit doctoraatsonderzoek komt tegemoet aan dit tekort door het ontwikkelen van Benson groepsadditieve (GA) parameters waarmee de thermochemische data verkregen kan worden voor een breed bereik aan MAKs en de hiervan afgeleide radicalen. Deze parameters zijn afgeleid van accurate kwantumchemische berekeningen. Deze parameters slagen goed in het reproduceren van berekende waarden. Verder werden GA parameters ontwikkeld voor de abstractiereacties van een waterstof in de benzylische positie van tolueenderivaten door een waterstofatoom. Het systematische en kwantitatieve inzicht in het effect van substituenten op MAKS dat verkregen werd in dit werk baant de weg voor het opbouwen van kinetische modellen die de chemie van aromaten gedetailleerd beschrijven.


Taal proefschrift
Engels

Documenten