Doctoraat in de ingenieurswetenschappen: fotonica

Golfgeleider- en oppervlakteversterkte ramanspectroscopie voor de detectie van protease-activiteit


Doctorandus Publieke verdediging
Naam: Nina Turk   Datum: Vrijdag 27/11/2020 om 14:00 
Adres: ()
, null null
  Lokatie: volledig digitaal, met livestream (uitgezonderd de deliberatie van de examencommissie (cf. COVID19-maatregelen)
Contact FEA: info.ea@ugent.be   Taal: Engels

Curriculum
BSc Physics, University of Ljubljana (Slovenia), obtained in 2013
MSc Molecular, nano- and biophotonics, ENS Cachan (France), obtained in 2015

Promotor
Roel Baets
Kris Gevaert

Examencommissie
prof. Filip De Turck
Roel Baets (EA05)
Kris Gevaert (GE31)
Haolan Zhao
Stéphane Clemmen
Andre Skirtach, Universiteit Gent, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, BW25 - Vakgroep Biotechnologie, Coupure Links 653, geb. B, 9000 Gent
E: andre.skirtach@ugent.be
Simon Devos
Paul Jacobs
Mohamed Lamkanfi

Onderzoeksthema

Oppervlakte-versterkte ramanspectroscopie (Surface-Enhanced Raman Spectroscopy of kortweg SERS) is een selectieve en gevoelige techniek die de detectie van proteaseactiviteit mogelijk maakt door de splitsing van peptidesubstraten te volgen. Veelgebruikte vrije ruimte SERS-substraten vereisen echter het gebruik van omvangrijke en dure instrumenten, waardoor het gebruik ervan wordt beperkt tot laboratoriumomgevingen. Een geïntegreerde fotonica-benadering heeft tot doel verschillende vrije ruimte optische componenten te implementeren in een betrouwbare, massa-reproduceerbare en goedkope fotonische chip. In dit proefschrift demonstreren we geïntegreerde SERS-detectie van trypsine-activiteit met behulp van een nanoplasmonische sleufgolfgeleider als een op golfgeleider gebaseerd SERS-substraat. Ondanks de continu verbeterende SERS-prestaties van de op golfgeleiders gebaseerde SERS-substraten, bereiken ze momenteel nog steeds niet de SERS-verbeteringen van vrije ruimte substraten. Om dit op te lossen, hebben we een verbeterd peptidesubstraat ontwikkeld waarin we het niet-natuurlijke aromatische aminozuur 4-cyano-fenylalanine hebben verwerkt, dat een hoog intrinsiek SERS-signaal geeft. Het gebruik van niet-natuurlijke aromaten zal naar verwachting de mogelijkheden voor multiplexingmetingen vergroten, waarbij de activiteit van meerdere proteasen tegelijkertijd kan worden gedetecteerd.


Taal proefschrift
Engels

Documenten