Doctoraat in de ingenieurswetenschappen: bedrijfskundige systeemtechnieken en operationeel onderzoek

Ontwerp voor samenwerking tussen mens en robot voor flexibel assemblagewerk in collaboratieve werkstations


Doctorandus Publieke verdediging
Naam: João Costa Mateus   Datum: Vrijdag 13/11/2020 om 11:00 
Adres: ()
, null null
  Lokatie: volledig digitaal, met livestream (uitgezonderd de deliberatie van de examencommissie (cf. COVID19-maatregelen)
Contact FEA: info.ea@ugent.be   Taal: Engels

Curriculum
MSc. Industrial Engineering and Management from the Faculty of Science and Technology of the New University of Lisbon

Promotor
El-Houssaine Aghezzaf
Dieter Claeys

Examencommissie
em. prof. Hendrik Van Landeghem
El-Houssaine Aghezzaf (EA18)
Dieter Claeys (EA18)
Wilm Decré
Kurt Stockman
Jan Detand, Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, EA18 - Vakgroep Industriële Systemen en Productontwerp, Marksesteenweg 58, Gebouw C, 8500 Kortrijk
E: jan.detand@ugent.be
Veronique Limère
Derek Verleye

Onderzoeksthema

De behoefte aan flexibiliteit en snelle mobiliteit binnen markten heeft de vraag naar nieuwe technologieën en methoden doen toenemen. In dit werk wordt het gebruik van collaboratieve robots als een van de pijlers van Industrie 4.0 geanalyseerd en wordt een methodologie gepresenteerd voor hun implementatie in flexibele collaboratieve werkplekken. Een analyse van flexibiliteit geeft al vroeg een idee van hoe collaboratieve robots kan worden gebruikt om de flexibiliteit het best te vergroten. Vervolgens wordt een op deze ideeën gebaseerde ontwerpmethodologie voor gezamenlijke operaties gepresenteerd. De hele methodologie wordt ondersteund door een hiërarchische werkdefinitiestructuur die speciaal voor dit onderzoekswerk is ontwikkeld. Een methode voor het extraheren van elementen van assemblagewerk en hun prioriteit vormt de eerste stap van de methodologie. De werkelementen worden vervolgens geanalyseerd en gebruikt om het vermogen van zowel mens als robot te bepalen om ze individueel uit te voeren. Samen met de assemblagewerkelementen en hun voorrang, wordt de bepaalde resourcecapaciteit hier gebruikt als input in de methode voor het van genereren optimaal assemblagetaken. Bij deze laatste methode worden veiligheidsbeperkingen toegepast om de samenwerking tussen menselijke robots te beperken tot een aanvaardbaar veiligheidsniveau, terwijl de tijdsefficiëntie en de ergonomie van de operator worden geoptimaliseerd.


Taal proefschrift
Engels

Documenten