Doctoraat in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde

Karakterisering via diffractie van teruggekaatste elektronen van W-gebaseerde materialen voor kernfusietoepassingen


Doctorandus Publieke verdediging
Naam: Leandro Paulo De Almeida Reis Tanure   Datum: Donderdag 29/10/2020 om 14:00 
Adres: ()
, null null
  Lokatie: volledig digitaal, met livestream (uitgezonderd de deliberatie van de examencommissie (cf. COVID19-maatregelen)
Contact FEA: info.ea@ugent.be   Taal: Engels

Curriculum
Master of Metallurgical, Materials and Mining Engineering (field of study: physical metallurgy), Federal University of Minas Gerais, 2016.
Bachelor of Metallurgical Engineering, Federal University of Minas Gerais, 2013

Promotor
Kim Verbeken
Dmitry Terentyev

Examencommissie
em. prof. Luc Taerwe
Kim Verbeken (EA11)
Dmitry Terentyev (SCK CEN)
Jan Coenen
Wolfgang Pantleon
Thomas Morgan
Roumen Petrov
Tom Depover, Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, EA11 - Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde, Technologiepark Zwijnaarde 46, 9052 Zwijnaarde
E: tom.depover@ugent.be

Onderzoeksthema

De opwarming van de aarde is een algemene bezorgdheid, aangezien een verband tussen antropogene gasemissies en klimaatveranderingen werd vastgesteld. Doordat het grootste deel van de wereldwijd geproduceerde energie gebaseerd is op uitputbare fossiele brandstofbronnen en wegens zowel de constante bevolkingsgroei als de toenemende levensstandaard, worden alternatieve energiebronnen gezocht die in staat zijn om grote hoeveelheden energie op een milieuvriendelijke manier aan te leveren. Daarom werden kernfusiereactoren tijdens de afgelopen decennia bestudeerd. Naast andere technologische uitdagingen zijn het gedrag en de prestaties van plasmagerichte componenten van fundamenteel belang omdat ze grotendeels het succes van toekomstige kernfusiereactoren zullen bepalen. Wolfraam gebaseerde materialen zijn veelbelovend voor deze componenten. In dit werk worden verschillende types bestudeerd die geproduceerd werden via drie verschillende verwerkingsroutes: vonkplasma sinteren, smeden en draadtrekken. De impact van de gloeitemperatuur op de microstructuur werd onderzocht in ITER-specificatie gesmeed wolfraam en in zuivere en kaliumgedoteerde wolfraam dunne draden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de diffractie van teruggekaatste elektronen in de rasterelektronenmicroscoop De bevindingen kunnen gebruikt worden om de mechanische degradatie bij gloeien kwalitatief te voorspellen en werden, in goede overeenstemming, gekoppeld aan het mechanisch gedrag.


Taal proefschrift
Engels

Documenten