Doctoraat in de ingenieurswetenschappen: computerwetenschappen



Doctorandus Publieke verdediging
Naam: Amina Seferagic   Datum: Donderdag 25/02/2021 om 16:30 
Adres: ()
, null null
  Lokatie: volledig digitaal, met livestream (uitgezonderd de deliberatie van de examencommissie (cf. COVID19-maatregelen)
Contact FEA: info.ea@ugent.be   Taal: Engels

Curriculum
Master of Science, Faculty of Electrical Engineering, University of Sarajevo, 2016.
Bachelor of Science, Faculty of Electrical Engineering, University of Sarajevo, 2014.

Promotor
Jeroen Hoebeke
Eli De Poorter

Examencommissie
prof. Filip De Turck
Jeroen Hoebeke (EA05)
Eli De Poorter (EA05)
Jeroen Famaey
Eduard Garcia-Villegas
Heidi Steendam
Spilios Giannoulis
Ingrid Moerman, Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, EA05 - Vakgroep Informatietechnologie, Technologiepark Zwijnaarde 126, 9052 Zwijnaarde
E: ingrid.moerman@ugent.be

Onderzoeksthema

IEEE 802.11ah (Wi-Fi Halow) is een nieuwe Wi-Fi variant, ontwikkelt voor het IoT domein. Het tracht de leemte tussen PAN (Personal Area Network) en LPWAN (Low Power Wide Area Network) technologieën op te vullen, door een throughput aan te bieden die groter is dan allebei en daarbovenop afstanden tot 1 km te ondersteunen. Dankzij de nieuwe MAC (Medium Access Control) features, garandeert Wi-Fi HaLow dat het meer dan 8000 stations kan connecteren met elkaar, zonder in te boeten op Quality of Service. De standaard specifieert echter niet hoe deze nieuwe features moeten worden gebruikt. Slechte MAC configuraties kunnen als gevolg hebben dat de netwerkperformantie daalt in plaats van stijgt. Dit proefschrift draagt bij tot de ontwikkeling van een Wi-Fi HaLow simulatiemodule, die realistisch en empirisch onderzoek naar dichte netwerken van honderden of duizenden toestellen toelaat. Verder onderzoekt het de impact van de nieuwe MAC features binnen IEEE 802.11ah, Traffic Indication Map (TIM) segmentatie en Restricted Access Window (RAW), op de netwerkperformantie. Dit op het vlak van schaalbaarheid, latency, throughput en energie-efficiëntie. Ten slotte pakt het een aantal uitdagingen aan, met betrekking tot het toepassen van draadloze technologieën in veeleisende industriële IoT use cases, die betrouwbare, high-throughput en low-latency communicatie vereisen. Dit wordt samengebracht in een adaptabele communicatie oplossing, die toepasbaar is op diverse industriële use cases en ondersteuning biedt voor zowel monitoring als control applicaties.


Taal proefschrift
Engels

Documenten