Doctoraat in de ingenieurswetenschappen: computerwetenschappen

Prestatiemodellering van virtuele netwerkdiensten


Doctorandus Publieke verdediging
Naam: Steven Van Rossem   Datum: Woensdag 09/09/2020 om 15:00 
Adres: ()
, null null
  Lokatie: volledig digitaal, met livestream (uitgezonderd de deliberatie van de examencommissie (cf. COVID19-maatregelen)
Contact FEA: info.ea@ugent.be   Taal: Nederlands

Curriculum
Master of Engineering, Electrical Engineering, Option Telecommunication, KULeuven, 2010

Promotor
Wouter Tavernier
Mario Pickavet

Examencommissie
prof. Filip De Turck
Wouter Tavernier (EA05)
Mario Pickavet (EA05)
Didier Colle, Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, EA05 - Vakgroep Informatietechnologie, Technologiepark Zwijnaarde 126, 9052 Zwijnaarde
E: didier.colle@ugent.be
Wouter Rogiest
Paul Veitch
Christian Rothenberg

Onderzoeksthema

Traditionele telecommunicatie netwerken zijn weinig flexibel van aard. Typisch bestaan netwerkdiensten uit een reeks functionele blokken, die na elkaar de informatiestroom verwerken (bv. voor extra veiligheid, routering of optimalisatie van de snelheid). De gebruikte apparatuur is echter meestal overgedimensioneerd en updates kunnen niet snel genoeg doorgevoerd worden. De transformatie naar een meer flexibel telecomnetwerk kent dan eigenlijk maar één algemene doelstelling: maximale programmeerbaarheid van alle netwerk functionaliteit. Network Function Virtualization (NFV) is hierbij een belangrijke technologie, die de implementatie van netwerkdiensten fundamenteel verandert. Door NFV toe te passen, wordt de implementatie van netwerkdiensten meer en meer gebaseerd op software. Dit past ook perfect in een cloud gebaseerd operationeel model: de netwerkinfrastructuur kan worden beschouwd als een groot gedistribueerd datacenter, waar netwerkfunctionaliteit op aanvraag wordt ingezet en geschaald volgens de huidige verkeersdrukte op het netwerk. Zo moet ook worden gespecificeerd wat de middelen zijn die een zekere netwerkfunctionaliteit nodig heeft om naar behoren te functioneren. Dit omvat de hoeveelheid processorkracht (CPU), geheugen of netwerk bandbreedte die kan worden aangesproken. De ontbrekende schakel is nu de voorspelling van de resulterende netwerk prestaties, na een bepaalde toewijzing van deze middelen. Hiervoor wordt een efficiënte profileringsprocedure, en een optimale modelleringsmethode onderzocht.


Taal proefschrift
Engels

Documenten