Van data naar smaak: Het ontwikkelen van een gepersonaliseerd aanbevelingssysteem voor gezonde gerechten

Student:Thomas Viaene
Richting:Master of Science in de industriële wetenschappen: informatica
Abstract:Deze thesis onderzoekt de mogelijkheid om gebruikers door middel van een mobiele app gezonder te laten eten zonder in te leveren op de smaak van gerechten. Een recommender systeem werd ontwikkeld om gerechten aan te bevelen op basis van de gebruikersvoorkeuren. De aanbevelingen bevatten gerechten die niet alleen lekkerder (of even lekker) zouden moeten zijn, maar ook gemiddeld gezonder zijn dan wat gebruikers normaal eten. Het Nutri-Score systeem werd gebruikt als wetenschappelijk onderbouwde maatstaf voor de gezondheid van gerechten. De dataset moest verwerkt en aangepast worden om de Nutri-Score per gerecht te berekenen. Het onderzoek evalueerde, naast de smaak van de gezondere aanbevelingen, ook de motivatie om een gerecht klaar te maken, de mate waarin een gebruiker zich opgeladen voelde na een maaltijd en de perceptie van de gezondheid van de gerechten. De resultaten waren positief en in lijn met de verwachtingen. Het was mogelijk om gezondere gerechten aan te bevelen zonder dat er een significant verschil was in smaak. Generalized Estimating Equations (GEE) werden gebruikt om te bepalen of er een significant verschil was tussen de waarnemingen van de eerste testweek en de tweede. De motivatie om te koken, de perceptie van de gezondheid van gerechten en de energieniveaus van gebruikers na de maaltijd waren significant hoger tijdens de week van de aanbevelingen. Ook waren er significante verschillen in de antwoorden op vragen over de Perceived Competence Scale (PCS) met betrekking tot gezonde voeding vóór en na de aanbevelingen. Concluderend kan worden gesteld dat gebruikers met behulp van een recommender systeem gezonder kunnen eten en ook daadwerkelijk de wens hebben om gezonder te eten via de app. Het systeem heeft de potentie om gebruikers te motiveren tot een gezonder dieet en een positieve perceptie van gezonde gerechten te bevorderen.
Abstract (Eng):